Andrea Brändström viser hur man bakar en snygg dripcake med choklad, saltkola, karamelliserade popcorn och marängsmörkräm med vanilj.

Dripcake med choklad, saltkola och vanilj

 


Tårtbottnar

330 g vetemjöl

120 g kakao

400 g socker

1 msk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2 tsk bikarbonat

1,5 tsk salt

3 ägg

350 g mjölk

180 g solrosolja

300 g kaffe eller hett vatten

 

Sätt ugnen på 150 grader varmluft.

Täck botten på 2 st formar à 18 cm med bakplåtspapper. Smöra och mjöla kanterna.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa ihop ägg, mjölk och olja i en annan. Tillsätt vätskan i de torra ingredienserna och blanda till en jämn smet. Blanda i kaffet eller det heta vattnet vispa väl.

Fördela smeten i de två formarna och grädda i ca 60 minuter.

Känn med en sticka så att de är klara. Låt svalna på galler och ta sedan dem ur formarna för att svalna helt. Klä med plastfolie och ställ in i kylen så de blir kalla.

Dela bottnarna i lika stora delar, ca 2-3 cm tjocka, plasta in och kyl om de ska användas dagen efter eller frys in om tårtan ska monteras längre fram.

Spara det som blir över i frysen till att göra cake pops, dammsugare eller annan god småkaka!

 

Saltkolasås

75 g glykos

135 g strösocker (1,5 dl)

150 g grädde (1,5 dl)

1,5 msk flingsalt

40 g osaltat smör, rumstempererat

 

Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla, tillsätt sockret lite i taget, under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell (detta tar sin lilla stund, så ha tålamod!).

Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt! Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt till sist smöret. Rör runt tills smöret smält, häll upp i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse. Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.


Karamelliserade Popcorn

 50 g popcorn, saltade (helst kastrullpoppade!) (0,5 dl opoppade)

180 g strösocker (2 dl)

50 g smör, rumstempererat

2 msk havssalt

Häll sockret i en stekpanna och smält det försiktigt på låg värme utan omrörning till en gyllenbrun karamell. Tillsätt smöret lite i taget och rör runt till en jämn massa. Stäng av plattan och häll i popcornen och vänd runt dem, strö över havssaltet och vänd runt lite till.

Lägg ut popcornen på ett bakplåtspapper och dela försiktigt på dem, de är supervarma. Låt svalna och smaka gärna någon innan dekorering!

 

Marängsmörkräm med vanilj

300 g äggvita

400 g strösocker

3 msk vaniljsocker

½ tsk salt

750 g osaltat smör, rumstempererat (eller vanligt smör, uteslut då 1 nypa salt!)

 

Vispa lätt ihop äggvita, socker, vaniljsocker och salt i en bunke (gärna rostfri) och värm över vattenbad till 60-65 grader. Rör om då och då.

Vispa upp den varma smeten tills den har svalnat och blivit en fast och blank maräng, ca 10 minuter. Klicka sedan i smöret, lite i taget, under långsam vispning och fortsätt vispa till en len och jämn kräm.

 

Tips! Fördela marängsmörkrämen i två bunkar och blanda i karamelliserad mjölk efter tycke och smak i den ena, en halv burk brukar bli ganska lagom. Använd sedan till att spackla och spritsa det sista för extra kolasmak!

 

Montering

Lägg en klick marängsmörkräm på tårtbrickan eller fatet och lägg första botten på plats.

Bred ut ett jämnt och tunt lager på marängsmörkräm och spritsa sedan en ring med marängsmörkrämen runt första lagret, som en lite mur för kolasåsen.

Spritsa eller häll ut lite saltkolasås och bred ut. Lägg på botten nummer två och spritsa runt om tårtan, jämna till med vinklad palett och tårtskrapa. Ställ in i kylen för att låta tårtan sätta sig.

Gör sedan på samma sätt med de resterande bottnarna och avsluta sista botten med att spackla ett lager även på toppen. Ställ in i kyl igen och spackla sista gångerna med marängsmörkräm med dulce de leche. Dra tårtskrapan runt om för en jämn kant och låt den marängsmörkräm som sticker upp på kanterna sitta kvar. Sätt sedan in i kyl och låt stelna helt, för att sedan skära bort det överblivna och få riktigt jämna kanter.

 

För bästa dripeffekt bör tårtan vara riktigit kall. Ta ut den ur kylen och börja droppa ned saltkolasås runt kanterna. Jag föredrar att använda spritspåsen som hjälp, men det går också bra att använda en sked. Testa dig fram och hitta ditt bästa sätt!

 

Spritsa olika former i en halvmåne eller som en krans på tårtan, dekorera med karamelliserade popcorn, både hela och hackade.

 

Servera tårtan rumstempererad!

 

Serier på Godare

Sofia Henriksson

Sofia Henriksson

Sofia Henriksson vann Sveriges Mästerkock 2020 och arbetar idag som matkreatör. Hennes matinspiration kommer från världens alla hörn och det ska vara färgstarkt, smakrikt och lättlagat när hon står i köket.
Just nu spelar vi in vår första serie med Sofia som programledare. Premiär här på Godare Januari 2021!

Mack SM del 1

Del 1 av Mack SM final! Utmaningen i Mack SM är att skapa Sveriges bästa lunchmacka. Juryn bedömer smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen

Mack SM 2020

Utmaningen i Mack SM är att skapa Sveriges bästa lunchmacka. Juryn bedömer smak, utseende, nyttighet, nytänkande, samt effektiviteten i tillverkningen.

Toppen av Danmark

Följ med Sune & Kennie när dom reser till nord Jylland i vår nya serie ”Toppen av Danmark” som har premiär i November.

The Perfect serve

I serien The Perfect Serve träffar vi tre kvinnliga stjärnkockar som förbereder sig för att servera på Australiens största tennis arrangemang.

Ny säsong av Festligare Fika

Lär dig kreativ bakning med Andrea Brändström! I den nya säsongen av Festligare Fika kan alla hitta recept som passar dem, allt från nybörjaren till den som vill utmana sig i sin bakning.

Field Trip Säsong 2

Curtis Stone, kock på Michelin-krogen Maude i Beverly Hills, besöker olika länder för att finna matinspiration. Han besöker bland annat Roms bästa slaktare, dyker efter hummer i Australien och inspireras av djungeln på Hawaii.

Michela’s Tuscan Kitchen

Den ultimata guiden till i det italienska köket! I tio avsnitt tar den karismatiska kocken Michela Chiappa oss till några av de bästa foodie-destinationerna i Italien.

Rick Stein’s Long Wekeends

I denna serie får vi följa med Rick Stein när han ger sig ut på långhelg för att leta efter den bästa maten, dryckerna, recepten, restaurangerna, marknaderna, barerna och kaféerna.

Rick Stein’s Road to Mexico

I 1968 reste Rick Stein längs Stillahavskusten och över den mexikanska gränsen. 50 år senare reser han från San Francisco till Mexiko och njuter av unika måltider och möten med passionerade kockar.

Rachel Khoo´s Kitchen Notebook

Följ med på en färgglad resa genom några av Europas mest spännande städer. Efter varje resa åker Rachel hem till London för att prova nya recept hon har inspirerats av under resan.

Simply Italian med Michela Chiappa

Michela Chiappa växte upp i Wales, men kommer ursprungligen från en stor italiensk familj. Michaela och hennes systrar lagar traditionella italienska rätter och pasta med inspiration från barndomen.

Den perfekta söndagsbrunch

Med vardagen kommer också helgerna tillbaks efter ledigheten, och då förtjänar du en riktigt lyxig och god brunch. Här får du recept på både veganska raggmunkar, vegansk bacon och något så otippat som vegansk äggröra!

Rick Stein´s India

Rick Stein från BBC reser på en spektakulär resa genom Indien på jakt efter inspiration för nya recept och den perfekta curryn.

Brownie med hallonmousse, chokladfluff och maränger

Älskade, goda, lyxiga brownies! I det här avsnittet av «Festligare Fika» med Andréa Brändström visar hon en tunnare variant av brownies med chokladfluff, hallonmousse och maränger.

Ny säsong Vegansk husmanskost

Gustav Johansson, kocken och kreatören bakom den populära veganska matbloggen Jävligt Gott släppte i 2019 kokboken Vegansk Husmanskost. Boken blev en TV-serie i åtta avsnitt på Godare som sändes under våren, och nu kommer uppföljningen her på Godare!

20 years with the Naked Chef

Jamie Oliver är idag en av världens största kockar. Han har givit ut över 20 kokböcker och har drygt 5000 anställda. Vi är otroligt stolta och glada över att få visa dokumentären om Jamies succéresa.

Field Trip

Curtis Stone, kock på Michelin-krogen Maude i Beverly Hills, besöker olika länder för att finna matinspiration. Han besöker bland annat Roms bästa slaktare, dyker efter hummer i Australien och inspireras av djungeln på Hawaii. Kommer!

Two Hairy Bikers Comfort Food

15 avsnitt med kockarna David Myers och Simon King. Simon och David lagar mat i stora lass, såväl anrättningar som imponerar på gäster som rätter som mättar hela familjen.

Cook like an Italian with Silvia Colloca

Om du vill lära dig att laga äkta italiensk mat men saknar den nedärvda kunskapen, misströsta inte. Silvia Colloca delar med sig av sin kunskap.

Sommargott

Mattias Larrson och Cecilia H. Larsson lagar härliga sommarsmakar. Smakar att längta efter året rundt. Kockparet visar hur du gör fröknäckbröd, bakad torskrygg och dessert med hallon och basilika.

Two Hairy Bikers´ Northern Exposure

BBC-kockarna David Myers och Simon King reser norrut, från Tyskland till norra Sverige genom Polen, Baltikum och Ryssland.

Två recept på Färskpotatis med kökschef Frida Nilsson

När det kommer till klassiker som kännetecknar svensk sommarmat är det få saker som lever upp så mycket till den som färskpotatisen gör. Att koka den med mycket salt, dill och rejäl klick smör är en tidlös klassiker. Men vad mer kan man göra med den? Frida visar hur man tar färskpotatisen till nästa nivå.

 

Nigella på Godare

Nigella Lawson är tillbaka med en serie fullpackad med enkla recept fulla av sammansatta smaker.

Two Greedy Italians

Ny serie på Godare! Antonio och Gennaro är tillbaka i Italien på jakt efter den sorts mat de brukade äta under sin italienska barndom.

Far Flung with Gary Mehigan

Far Flung with Gary Mehigan

I denna matserie får vi följa med den mycket populära Masterchef Australia domaren och kocken Gary Mehigan när han reser genom Asien. I 6 avsnitt inspirerar Gary publiken när han utforskar sin tvilling passion för god mat och snabba cyklar.

Jamie Oliver – Keep Cooking and Carry on

Jamie Oliver inspirerar genom fantastiska recept, tips och tricks. Speciellt anpassat efter den annorlunda tid vi befinner oss i. 20 helt nya avsnitt kommer!

Dripcake med choklad och saltkola

Andrea Brändström viser hur man bakar en snygg dripcake med choklad, saltkola, karamelliserade popcorn och marängsmörkräm med vanilj.

Citron- och halloncupcakes

Lär dig kreativ bakning med Andrea Brändström. I det här avsnittet lagar hon citron- och halloncupcake toppad med marängsmörkräm och vit chocklad.

Festligare Fika med Andrea

I den nya TV-serien med Andrea Brändström kan alla hitta recept som passar dem, allt från nybörjaren till den som vill utmana sig i sin bakning!

Det nynordiska köket

Häng med kökschef Frida Nilsson in i köket för att laga maträtter där nynordisk matlagning är i fokus. Få inspiration och tips hur du ska tänka kring säsongsbaserade råvaror och nordisk matlagningsteknik. Kommer i sommar!

Garanterat Gott

Garanterat Gott

Här kommer ni få hänga med kocken och kokboksförfattaren, Mattias Larsson och hans fru, bakbloggaren och bakboksförfattaren, Cecilia Hagerling Larsson. Välkommen in i deras kök på Rådmansö där de bjuder på helgens goda meny. Kommer i sommar. Se tv.nu for tider.

Årets kock 2020

Följ med på den spännande vägen när Sveriges bästa kock koras i SM i professionell matlagning. Vi träffar juryn bakom Årets Kock och får följa med på kvaltävlingen när 24 kockar ska göra upp om 8 finalplatser i Årets Kock.

Donal´s Asian Baking Adventure

I denna serie om 10 avsnitt får vi följa den Irländska kocken och författaren Donald Skehan när han utforskar kulturen kring bakning i Asien. Från glitter och glamour i Hong Kong och Tokyo till gatumarknader och hippstercaféer i Melaka och Macau.

A Cook Abroad

I denna härliga BBC-serie får vi träffa dom 6 mest populäraste TV-kockarna i Storbritannien som reser runt i världen och upptäcker nya matkulturer.

The Wine Show

Världspremiär på Godare! Vinprogram med Matthew Rhys, Matthew Goode, Dominic West, James Purefoy och vin-expert Joe Fattorini. 3 säsonger och 21 timmar är klare till dig. Mer information kommer snart.

Anjum Anands Spice Stories

Anjum Anand reser från London till den Australiensiska landsbygden. Vi får i denna serie följa när hon inspireras att laga indisk mat mer modernt och hälsosammare.

Andy and Ben Eat Australia

Andy och Ben Milbourne tar oss med på 15 avsnitt från deras matresa i Australien. Kommer i juni här på Godare.

James Martin´s Islands To Highlands

Kocken och programmledaren James Martin åker på en kulinarisk resa genom Storbritanien tillsammans med kockkollegan Galton Blackistion. Vi får uppleva allt från att dom dyker med sälar till kreativa färdmedel för att transporteras runt öarna. Kommer i juni!

Avsnitt 2 – Matsvinn!

Klimatforskaren Victoria Voss tar hjälp av kocken Tom Victor Gausdal att ta tillvara på matsvinnet. #Victor&Victoria

En Godare TV-kanal!

Godare är en tv-kanal för foodies i alla åldrar. Här kommer internationella och nya svenska matprogram att inspirera kök över hela landet.

Tareq Taylors Nordic Cookery

Den svenske kocken Tareq Taylor ger sig iväg på en kulinarisk resa genom Skandinavien och tillagar mat från alla dess länder.

Avsnitt 1: Falafel

Pierre gör en utflykt till några av sina favoriter från Malmös falafel-scen och hälsar på hos Falafel by Youssif för prisvinnande falafel gjord med kärlek, äter en förädlad falafelsallad hos Falafel & Burgers samt gör ett besök hos Mutantur för att ta en tugga på Malmös dyraste falafel med tryffel.

Köttbullar med gräddsås och hasselbackspotatis

Vad är väl svenskare än köttbullar med hasselbackspotatis? Sveriges nationalrätt har blivit känd runt om i världen. Men går den att veganisera? Utan tvekan! Med formbar färs och havregrädden i högsta hugg visar Gustav hur du får till perfekta, studsiga veganska köttbullar och frasig potatis.

Macao Gourmet with Justine Schofield

Kocken Justine Schofield från Australien reser till Macao för att fördjupa sig i regionens rika kultur och mathistoria. Här utforskar Justine såväl den traditionella som den moderna matkulturen.

Rachel Khoo’s Swedish Kitchen

Mästerkocken Rachel Khoo har lämnat England för att bosätta sig i Stockholm. Hennes mål är att utforska Sveriges rika matkultur. Hon tar med sig tittarna på en smakresa från Göteborgs berömda skaldjur till landsbygden som är fyllt av historiska recept.

Gatumat & Gourmet: Malmö

Matbloggaren Pierre Orsander tar med sig tittarna på en upptäcktsresa genom Malmö för att uppleva staden utifrån ett street food- och gourmetperspektiv. På menyn finns bland annat ostiga mackor, oklassisk råbiff, glassiga glassar och innovativ sushi.

Luke Nguyen´s Food Trail

Luke Nguyen tar oss med på en resa till Sydney där han började sin karriär innan han flyttade till Saigon och senare till Hong Kong.

Vegansk husmanskost

Vad är egentligen vegansk husmanskonst? Består inte husmanskost bara av kött, smör och grädde? Kocken och matbloggaren Gustav Johansson sitter på alla svar – och framför allt recepten i sitt alldeles egna tv-program.

Victor & Victoria

Forskaren och författaren Victoria Voss forskar kring hälsosam och hållbar kosthållning. Hon har även en bakgrund som forskningskoordinator för stiftelsen EAT som grundades av Gunhild Stordalen. Kokk i serien är norska Tom Victor Gausdal.

Ainsley´s Caribbean Kitchen

En splitter ny serie med legenden Ainsley Harriot. Serien är i 10 avsnitt, och vi kommer att åka till Jamaica, Trinidad & Tobago, Grenada, Barbados, St Lucia, Dominica och Antigua. Kommer i maj!

Around the World with Manu

Manu Feildel har under hela sitt liv drömt om att resa världen runt som i Jules Vernes ”Jorden runt på 80 dagar” Här får vi inspireras när han lagar mat med en begränsad budget.

Uppdrag mat med Mauri

Mauri Hermundsson kan inte så mycket om mat, men han vill lära sig. Följ med på en resa tillsammans med en av Sveriges mest folkkära matprofiler genom en värld fyllt av mat, från alla perspektiv – i alla miljöer.

Sara’s Australia Unveiled

Följ med kocken Sara La Fountain på en resa genom Australien. Hon utforskar landets rika kulinariska utbud där både människan, kultur och unika råvaror är i fokus.

Luke Nguyen’s Railway Vietnam

Luke Nguyen tar med sig tittarna på en tågresa genom Vietnam. Han kombinerar sin stora kärlek till mat, tåg och det vietnamesiska folket i programmet vilket ger en spännande inblick i landets kultur och mattraditioner.

Field Trip with Curtis Stone

I det här programmet får vi följa Curtis Stone när han bland annat reser till Australien, Italien och Spanien. Där hämtar han inspiration som sedan hamnar på menyn i restaurangen i Beverly Hills.

Two Hairy Bikers Ride Route 66

Den första etappen av Davids och Simons Route 66-äventyr börjar i Chicago och avslutas i Saint Louis.

Hidden Restaurants med Michel Roux Jr

Michel upptäcker fantastisk mat på en liten strandbar, i en fraktcontainer – och i ett av världens största trädhus.

Asia Unplated with Diana Chan

Diana Chan tar med sig tittarna på en spännande resa genom det asiatiska köket. Här utforskar hon allt ifrån indisk korma till koreansk kimchi och skapar moderna varianter av traditionella rätter.

This is Mexico

Följ med på ett kulinariskt äventyr i Mexiko. Gerardo Lopez tar oss med på en resa genom mexikansk tradition, kultur och kokkonst.

Justine’s Flavours of Fuji

Justine Schofield reser till Japan för att lära sig traditionella matlagningstekniker och metoder. Hon utforskar landets fräscha råvaror och skapar nya recept som är inspirerade av hennes resor.

Cook like an Italian

Silvia Colloca känner sig sällan så italiensk som i sitt eget kök. I den här serien delar hon med sig av sin brinnande kärlek till hemlagad italiensk mat samt av recept som har gått i arv från generation till generation.

Nadiya´s Food Adventure

Nadiya Hussein kommer på Godare i maj med sin nyaste matserie från BBC Two. Hon lagar sina favoritmåltider till sin familj tillsammans med olika kockar.

James Martin´s American Adventure

Vi följer med den kända brittiska kocken James Martin på en smakfull och spännande resa. Den här gången reser han genom USA.

Parveen’s Indian Kitchen

Parveens Indian Kitchen, 10 x 60 minuter från 2019. Se ”krydd-drottningen” här på Godare.

Brent Owens Unwraps Mauritius

«Mauritius skapades först, och därefter himlen; och himlen gjordes som kopia av Mauritius».  Mark Twain. I 10 delar får vi uppleva en liten bit av himlen genom Masterchef Australia-vinnaren Brent Owens upplevelser och matlagning.

Wine, Dine & Stein

Ny serie for alla mat-, rese- och vinälskare här på Godare! Vi följer bröderna Jack och Charlie Stein på en resa genom Cape Town med spektakulära landskap, fantastiska vingårdar och överdådig mat.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Läs mer