Mattias Larrson och Cecilia H. Larsson lagar härliga sommarsmakar. Smakar att längta efter året rundt. Kockparet visar hur du gör fröknäckbröd, bakad torskrygg och dessert med hallon och basilika.

RECEPT

Fröknäckebröd med cream cheese och marinerad gurka
Fröknäckbröd (se recept nedan)
Cream cheese
1 bit gurka
Sesamolja
Lime
Salt

Skala och skiva gurkan. Blanda gurkan med en nypa salt, lite pressad lime och några droppar sesamolja. Bred lite cream cheese på en bit fröknäcke och toppa med lite gurka.

Fröknäckebröd

1,5 dl dinkelmjöl
1 dl linfrön
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 tsk salt
0,5 msk honung
2-3 msk kokosolja
1,5 dl uppkokat vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Koka upp vatten och smält kokosoljan och honungen där i. Blanda sedan ner i fröblandningen och låt den stå i några minuter så den får svälla. Kavla eller tryck sen ut degen mellan två bakplåtspapper på en plåt. Det är gott om knäckebrödet blir tunt. Skär sen bitar så stora du vill ha. Eller bryt bitar sen när det är klart. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min minLåt sen svalna och bryt sen i bitar.

 

Bakad torskrygg med sotad sparris, kryddig smetana och brynt äggsmör

4 bitar torskrygg a 160 g alt annan fiskfilé
salt och olivolja
Kryddig smetana
100 g smetana
3 krm mortlade fänkålsfrö
salt
2 kokta ägg
100 g smör
300 g grön sparris
olivolja
4 rädisor
1 knippe körvel (eller annan god ört)
salt

Till servering;

Kokt potatis

Värm ugnen till 150 C. Salta torsken och ringla över lite olivolja. Lägg den i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt. Ugnsbaka torsken ca 15 minuter tills kärntemperauren är 40 C.

Blanda smetanan med fänkålsfrö och en nypa salt. Vispa smetanan med en elvisp tills den är luftig och har tjocknat.

Hacka äggen. Lägg smöret i en kastrull och låt det koka upp. Låt koka vidare tills det är lätt brynt och doftar nötigt. Lägg ner hackat ägg och dra av från plattan.

Ansa sparrisen. Värm en stekpanna med lite olivolja till högsta temperatur.  Lägg ner sparrisen och stek i ca 3 minuter tills ytan är fint sotad.

Lägg upp sparrisen på 4 tallrikar. Lägg på torsken och häll över det brynta äggsmöret. Klicka på smetanan. Hyvla över rädisorna och plocka över lite körvel eller annan god ört.

 

Sommarsviss med hallon och basilika (4 port)

1 ask färska hallon
1,5 dl frysta hallon
2 dl grädde
Pistaschmaräng
Basilikasirap
1 dl vatten
2 dl socker
1 näve basilika blad

1.Koka upp vatten och socker till en sockerlag, låt svalna helt.
2.Hacka basilikan grovt och mixa i en mixer med sockerlagen, sila och häll upp på flaska.

MARÄNG

100 g äggvita (3 st)
1/2 tsk pressad citron
200 g strösocker (2 dl)
½ dl hackade pistaschnötter.

1. Sätt ugnen på 100 grader, eller 90 grader om du använder varmluft. Om du har varmluft kan du grädda flera plåtar samtidigt.

2. Vispa äggvitorna med citronsaften i en rostfri bunke.

3. När det börjar skumma häller du sakta i hälften av sockret medan du vispar. Låt allt socker vispas in innan du häller i resterande socker. Vispa på medelhastighet tills du har en fast, len och glansig maräng.

4. Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper ca 0,5 cm tjockt lager, strö över hackade pistaschnötter och grädda1 timme.

6. Låt marängen stå kvar på eftervärmen 1 timme.

Montering:

Vispa upp grädden och vänd ner de frysta hallonen. Lägg upp i mitten på 4 tallrikar. Bryt marängbitar som du lägger på sidan av grädden, strö över färska hallon och ringla över basilikasirapen. Dekorera ev med oxalis eller annat fint blad.

 

Serier på Godare

Nigella på Godare

Nigella på Godare

Nigella Lawson är tillbaka med en serie fullpackad med enkla recept fulla av sammansatta smaker.

Two Greedy Italians

Two Greedy Italians

Ny serie på Godare! Antonio och Gennaro är tillbaka i Italien på jakt efter den sorts mat de brukade äta under sin italienska barndom.

Sommargott

Mattias Larrson och Cecilia H. Larsson lagar härliga sommarsmakar. Smakar att längta efter året rundt. Kockparet visar hur du gör fröknäckbröd, bakad torskrygg och dessert med hallon och basilika.

Två recept på Färskpotatis med kökschef Frida Nilsson

När det kommer till klassiker som kännetecknar svensk sommarmat är det få saker som lever upp så mycket till den som färskpotatisen gör. Att koka den med mycket salt, dill och rejäl klick smör är en tidlös klassiker. Men vad mer kan man göra med den? Frida visar hur man tar färskpotatisen till nästa nivå.

 

Jamie Oliver – Keep Cooking and Carry on

Jamie Oliver inspirerar genom fantastiska recept, tips och tricks. Speciellt anpassat efter den annorlunda tid vi befinner oss i. 20 helt nya avsnitt kommer i augusti!

Dripcake med choklad och saltkola

Andrea Brändström viser hur man bakar en snygg dripcake med choklad, saltkola, karamelliserade popcorn och marängsmörkräm med vanilj.

Citron- och halloncupcakes

Lär dig kreativ bakning med Andrea Brändström. I det här avsnittet lagar hon citron- och halloncupcake toppad med marängsmörkräm och vit chocklad.

Festligare Fika med Andrea

I den nya TV-serien med Andrea Brändström kan alla hitta recept som passar dem, allt från nybörjaren till den som vill utmana sig i sin bakning!

Det nynordiska köket

Häng med kökschef Frida Nilsson in i köket för att laga maträtter där nynordisk matlagning är i fokus. Få inspiration och tips hur du ska tänka kring säsongsbaserade råvaror och nordisk matlagningsteknik. Kommer i sommar!

Garanterat Gott

Garanterat Gott

Här kommer ni få hänga med kocken och kokboksförfattaren, Mattias Larsson och hans fru, bakbloggaren och bakboksförfattaren, Cecilia Hagerling Larsson. Välkommen in i deras kök på Rådmansö där de bjuder på helgens goda meny. Kommer i sommar. Se tv.nu for tider.

Årets kock 2020

Följ med på den spännande vägen när Sveriges bästa kock koras i SM i professionell matlagning. Vi träffar juryn bakom Årets Kock och får följa med på kvaltävlingen när 24 kockar ska göra upp om 8 finalplatser i Årets Kock.

Donal´s Asian Baking Adventure

I denna serie om 10 avsnitt får vi följa den Irländska kocken och författaren Donald Skehan när han utforskar kulturen kring bakning i Asien. Från glitter och glamour i Hong Kong och Tokyo till gatumarknader och hippstercaféer i Melaka och Macau.

A Cook Abroad

I denna härliga BBC-serie får vi träffa dom 6 mest populäraste TV-kockarna i Storbritannien som reser runt i världen och upptäcker nya matkulturer.

The Wine Show

Världspremiär på Godare! Vinprogram med Matthew Rhys, Matthew Goode, Dominic West, James Purefoy och vin-expert Joe Fattorini. 3 säsonger och 21 timmar är klare till dig. Mer information kommer snart.

Anjum Anands Spice Stories

Anjum Anand reser från London till den Australiensiska landsbygden. Vi får i denna serie följa när hon inspireras att laga indisk mat mer modernt och hälsosammare.

Andy and Ben Eat Australia

Andy och Ben Milbourne tar oss med på 15 avsnitt från deras matresa i Australien. Kommer i juni här på Godare.

James Martin´s Islands To Highlands

Kocken och programmledaren James Martin åker på en kulinarisk resa genom Storbritanien tillsammans med kockkollegan Galton Blackistion. Vi får uppleva allt från att dom dyker med sälar till kreativa färdmedel för att transporteras runt öarna. Kommer i juni!

Avsnitt 2 – Matsvinn!

Klimatforskaren Victoria Voss tar hjälp av kocken Tom Victor Gausdal att ta tillvara på matsvinnet. #Victor&Victoria

En Godare TV-kanal!

Godare är en tv-kanal för foodies i alla åldrar. Här kommer internationella och nya svenska matprogram att inspirera kök över hela landet.

Tareq Taylors Nordic Cookery

Den svenske kocken Tareq Taylor ger sig iväg på en kulinarisk resa genom Skandinavien och tillagar mat från alla dess länder.

Avsnitt 1: Falafel

Pierre gör en utflykt till några av sina favoriter från Malmös falafel-scen och hälsar på hos Falafel by Youssif för prisvinnande falafel gjord med kärlek, äter en förädlad falafelsallad hos Falafel & Burgers samt gör ett besök hos Mutantur för att ta en tugga på Malmös dyraste falafel med tryffel.

Köttbullar med gräddsås och hasselbackspotatis

Vad är väl svenskare än köttbullar med hasselbackspotatis? Sveriges nationalrätt har blivit känd runt om i världen. Men går den att veganisera? Utan tvekan! Med formbar färs och havregrädden i högsta hugg visar Gustav hur du får till perfekta, studsiga veganska köttbullar och frasig potatis.

Macao Gourmet with Justine Schofield

Kocken Justine Schofield från Australien reser till Macao för att fördjupa sig i regionens rika kultur och mathistoria. Här utforskar Justine såväl den traditionella som den moderna matkulturen.

Rachel Khoo’s Swedish Kitchen

Mästerkocken Rachel Khoo har lämnat England för att bosätta sig i Stockholm. Hennes mål är att utforska Sveriges rika matkultur. Hon tar med sig tittarna på en smakresa från Göteborgs berömda skaldjur till landsbygden som är fyllt av historiska recept.

Gatumat & Gourmet: Malmö

Matbloggaren Pierre Orsander tar med sig tittarna på en upptäcktsresa genom Malmö för att uppleva staden utifrån ett street food- och gourmetperspektiv. På menyn finns bland annat ostiga mackor, oklassisk råbiff, glassiga glassar och innovativ sushi.

Luke Nguyen´s Food Trail

Luke Nguyen tar oss med på en resa till Sydney där han började sin karriär innan han flyttade till Saigon och senare till Hong Kong.

Vegansk husmanskost

Vad är egentligen vegansk husmanskonst? Består inte husmanskost bara av kött, smör och grädde? Kocken och matbloggaren Gustav Johansson sitter på alla svar – och framför allt recepten i sitt alldeles egna tv-program.

Victor & Victoria

Forskaren och författaren Victoria Voss forskar kring hälsosam och hållbar kosthållning. Hon har även en bakgrund som forskningskoordinator för stiftelsen EAT som grundades av Gunhild Stordalen. Kokk i serien är norska Tom Victor Gausdal.

Ainsley´s Caribbean Kitchen

En splitter ny serie med legenden Ainsley Harriot. Serien är i 10 avsnitt, och vi kommer att åka till Jamaica, Trinidad & Tobago, Grenada, Barbados, St Lucia, Dominica och Antigua. Kommer i maj!

Around the World with Manu

Manu Feildel har under hela sitt liv drömt om att resa världen runt som i Jules Vernes ”Jorden runt på 80 dagar” Här får vi inspireras när han lagar mat med en begränsad budget.

Uppdrag mat med Mauri

Mauri Hermundsson kan inte så mycket om mat, men han vill lära sig. Följ med på en resa tillsammans med en av Sveriges mest folkkära matprofiler genom en värld fyllt av mat, från alla perspektiv – i alla miljöer.

Sara’s Australia Unveiled

Följ med kocken Sara La Fountain på en resa genom Australien. Hon utforskar landets rika kulinariska utbud där både människan, kultur och unika råvaror är i fokus.

Luke Nguyen’s Railway Vietnam

Luke Nguyen tar med sig tittarna på en tågresa genom Vietnam. Han kombinerar sin stora kärlek till mat, tåg och det vietnamesiska folket i programmet vilket ger en spännande inblick i landets kultur och mattraditioner.

Field Trip with Curtis Stone

I det här programmet får vi följa Curtis Stone när han bland annat reser till Australien, Italien och Spanien. Där hämtar han inspiration som sedan hamnar på menyn i restaurangen i Beverly Hills.

Two Hairy Bikers Ride Route 66

Den första etappen av Davids och Simons Route 66-äventyr börjar i Chicago och avslutas i Saint Louis.

Hidden Restaurants med Michel Roux Jr

Michel upptäcker fantastisk mat på en liten strandbar, i en fraktcontainer – och i ett av världens största trädhus.

Asia Unplated with Diana Chan

Diana Chan tar med sig tittarna på en spännande resa genom det asiatiska köket. Här utforskar hon allt ifrån indisk korma till koreansk kimchi och skapar moderna varianter av traditionella rätter.

This is Mexico

Följ med på ett kulinariskt äventyr i Mexiko. Gerardo Lopez tar oss med på en resa genom mexikansk tradition, kultur och kokkonst.

Justine’s Flavours of Fuji

Justine Schofield reser till Japan för att lära sig traditionella matlagningstekniker och metoder. Hon utforskar landets fräscha råvaror och skapar nya recept som är inspirerade av hennes resor.

Cook like an Italian

Silvia Colloca känner sig sällan så italiensk som i sitt eget kök. I den här serien delar hon med sig av sin brinnande kärlek till hemlagad italiensk mat samt av recept som har gått i arv från generation till generation.

Nadiya´s Food Adventure

Nadiya Hussein kommer på Godare i maj med sin nyaste matserie från BBC Two. Hon lagar sina favoritmåltider till sin familj tillsammans med olika kockar.

James Martin´s American Adventure

Vi följer med den kända brittiska kocken James Martin på en smakfull och spännande resa. Den här gången reser han genom USA.

Parveen’s Indian Kitchen

Parveens Indian Kitchen, 10 x 60 minuter från 2019. Se ”krydd-drottningen” här på Godare.

Brent Owens Unwraps Mauritius

«Mauritius skapades först, och därefter himlen; och himlen gjordes som kopia av Mauritius».  Mark Twain. I 10 delar får vi uppleva en liten bit av himlen genom Masterchef Australia-vinnaren Brent Owens upplevelser och matlagning.

Wine, Dine & Stein

Ny serie for alla mat-, rese- och vinälskare här på Godare! Vi följer bröderna Jack och Charlie Stein på en resa genom Cape Town med spektakulära landskap, fantastiska vingårdar och överdådig mat.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga användarupplevelse. Läs mer